Köttgryta med 3 sorters lökar

4–6 portioner

1 rödlök
2 msk kalvfond
5 schalottenlökar
1 msk senap
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
3 msk smör
1 msk chilisås
1 kg högrev
2 lagerblad
salt och svartpeppar
2 msk hackad färsk persilja
5 dl vatten

Skala och hacka löken. Hetta upp en panna med smör och bryn löken. Lägg över löken i en järngryta. Skär köttet i grytbitar och bryn bitarna. Salta och peppra. Lägg över grytbitarna i grytan. Tillsätt vatten, kalvfond, senap, tomatpuré, chilisås, lagerblad och persilja. Låt koka på svag värme i minst 1 ½ timme.

Från boken: 6 kilo på 6 veckor
Foto: Malte Danielsson

Tomat- och mozzarellasallad

4 portioner

375 g buffelmozzarella
400 g små kvisttomater
70 g ruccolasallad
4 msk olivolja
salt och svartpeppar
50 g pinjenötter

Skär mozzarellan och tomaterna i bitar och lägg i en stor skål. Tillsätt ruccola och vänd ner olivolja i salladen. Smaka av med salt och peppar. Rosta pinjenötterna i en torr panna tills de får färg och strö dem över mozzarellasalladen.

Från boken: 6 kilo på 6 veckor
Foto: Malte Danielsson

Sparris med skagenröra och rökt lax

4 portioner

2 knippor sparris
300 g skalade räkor
2 msk majonnäs
2 msk hackad dill
2 msk röd stenbitsrom
1 citron
salt och svartpeppar
4 skivor rökt lax
några dillkvistar

Skär bort den nedersta delen av sparrisen. Koka den sedan i lättsaltat vatten i ca 5 minuter.
Blanda räkorna med majonnäs, dill och rom. Dela citronen och pressa saften från ena halvan över räkröran och blanda väl. Skiva den andra halvan. Smaka av med salt och peppar.
Fördela sparrisen på fyra tallrikar och lägg en laxskiva på varje tallrik. Fördela skagenröran över laxen och toppa med en dillkvist. Garnera med en citronskiva.

Från boken: 6 kilo på 6 veckor
Foto: Malte Danielsson

Dinkelsallad

4 portioner

4 dl dinkelvete
2 msk god olivolja
½ dl hackad färsk bladpersilja
salt och svartpeppar
10 osvavlade aprikoser
1 persika
2 avokador

Koka dinkeln enligt anvisningen på paketet (ca 40 min). Blanda dinkel, olivolja och persilja i en skål och smaka av med salt och peppar.
Hacka aprikoserna och blanda ner i salladen. Dela persikan och avokadorna och ta bort kärnorna. Skär fruktköttet i bitar och blanda ner i salladen.

Från boken: Hälsokokboken : den hälsosamma grundkokboken – över 500 recept
Foto: Malte Danielsson

Rispilaff

4 portioner

2 dl kokt rött ris
2 dl kokt svart ris
4 dl kokt vitt ris
½ dl hackad färsk bladpersilja
saften av 1 liten citron
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
3 tomater
½ röd paprika
½ grön paprika
½ gul paprika
½ rödlök
½ dl rostade solrosfrön

Koka rissorterna var för sig och blanda riset i en stor skål. Tillsätt persilja, citronsaft och olivolja och blanda om ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
Hacka tomater, paprika och rödlök och blanda ner i salladen. Toppa med solrosfrön.

Från boken: Hälsokokboken : den hälsosamma grundkokboken – över 500 recept
Foto: Malte Danielsson

Kapris – och senapsbiffar med dijoncrème

Senap och kapris i köttfärsen ger en god, spännande smak och passar utmärkt till grönsakerna. Prova minisquash som är fast och god. Den finns i välsorterade livsmedelsaffärer.
4 portioner

600 g nötfärs
½ dl grädde
1 ägg
1 msk dijonsenap
2 msk kapris
1 krm salt
½ krm vitpeppar
1 paket minisquash eller 1 stor squash, ca 150 g
2 gula paprikor
20 kalamataoliver
1 msk olivolja
svartpeppar
2 tsk blandade torkade örter, tex oregano, timjan, basilika
4 skivor bacon

Dijoncrème
1 burk crème fraiche, 2 dl
2 msk dijonsenap
salt och vitpeppar

Sätt ugnen på 200°C. Blanda nötfärs, grädde, ägg, senap, kapris, salt och vitpeppar i en skål. Forma smeten till biffar och lägg på en smord ugnsplåt.

Skiva squash och paprika. Lägg squash, paprika och oliver runt biffarna. Häll lite olivolja över grönsakerna och strö på salt, svartpeppar och torkade örter. Rosta i ugnen i ca 20 min.
Blanda crème fraiche och senap i en skål. Smaka av med salt och vitpeppar. Dela varje baconskiva i två bitar och stek dem i några minuter. Låt rinna av på ett hushållspapper.
Servera biffarna med de rostade grönsakerna och en klick dijoncrème. Toppa med bacon-skivor.

Från boken: Hälsokokboken : den hälsosamma grundkokboken – över 500 recept
Foto: Malte Danielsson

Grönsakssoppa med saffran

4 portioner

4 potatisar
½ liten sötpotatis, ca 150 g
1 fänkålsstånd
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
2 msk olivolja
1 kuvert saffran, ½ g
1 grönsaksbuljongtärning
12 dl vatten
4 tomater
Garnering: hackad färsk bladpersilja
Tillbehör: västerbottenscrème med dill, se s 209

Skala och skär potatis och sötpotatis i 1 cm tjocka tärningar. Skär fänkålen i mindre bitar. Skala och hacka vitlök och lök fint.
Hetta upp en kastrull med olivolja. Bryn grönsakerna i någon minut och tillsätt saffran. Smula ner buljongtärningen och häll på vattnet. Låt koka i ca 15 min.
Skär tomaterna i mindre bitar och hacka bladpersiljan. Lägg i tomater och persilja precis före servering. Servera med en klick västerbottenscrème.

Från boken: Hälsokokboken : den hälsosamma grundkokboken – över 500 recept
Foto: Malte Danielsson

Vegotårta

12 portioner
6 rödkålsblad
9 skivor landgångsbröd, fullkorn

Fyllning 1
2 avokador
1 äpple
½ purjolök
15 gröna oliver utan kärna
1 dl kesella
2 msk mango chutney
salt och svartpeppar

Fyllning 2
1 paket fetaost, 200 g
½ dl crème fraiche
1 rödlök
15 svarta oliver utan kärna
1 röd paprika
salt och svartpeppar
½ paket smörgåskrasse

Garnering
1 paket philadelphiaost, 200 g
1 paket alfalfagroddar, ca 50 g
1 näve mâchesallad
6 rädisor
1 avokado
1 morot
sugarsnaps eller sockerärter
1 granatäpple
½ paket smörgåskrasse

Fördela rödkålsblad på ett stort fat. Skär bort kanterna på brödet och lägg 3 skivor på rad på fatet.
Gör fyllning 1: Skär avokado och äpple i tärningar. Strimla purjolök och hacka de gröna oliverna. Blanda allt i en skål tillsammans med kesella och mango chutney. Smaka av med salt och peppar.
Bred röran på brödet. Lägg på ytterligare 3 skivor bröd men på andra hållet, dvs tvärs över de undre skivorna.
Gör fyllning 2: Smula ner fetaost i en skål och blanda med crème fraiche. Skala och hacka rödlöken. Finhacka de svarta oliverna och röd paprika.
Blanda ner rödlök, svarta oliver och paprika i röran och smaka av med salt och peppar. Bred röran på brödet och klipp krasse över så att det täcker hela tårtan.
 Lägg på ytterligare 3 skivor bröd. Bred philadelphiaost över hela tårtan så att den täcker brödet. Lägg groddar på kanten runt om. Fördela sallad i varje hörn. Skär snitt i en rädisa och placera i mitten av tårtan.
Skala och skär avokadon i skivor, skala och hyvla moroten med en potatisskalare. Strimla sockerärter och finhacka rädisorna. Dela granatäpplet och skrapa ur kärnorna.
Garnera sedan tårtan med avokadoskivor, hyvlade morötter, rädisor, granatäppelkärnor och sockerärter. Fördela krasse över.

Från boken: Hälsokokboken : den hälsosamma grundkokboken – över 500 recept
Foto: Malte Danielsson

Yoghurt med vit choklad och färska bär

4 portioner

200 g vit choklad
4 dl turkisk yoghurt
4 dl blandade färska bär, tex jordgubbar, blåbär och vinbär

Riv den vita chokladen fint. Blanda yoghurt och vit choklad och fördela blandningen i fyra glas eller skålar. Toppa med olika bär och garnera med lite extra vit choklad.

Från boken: Hälsokokboken : den hälsosamma grundkokboken – över 500 recept
Foto: Malte Danielsson

Rabarberpaj

6–8 portioner

½ liter tunt skivade rabarber
2 msk agavesirap eller flytande honung
1 dl dinkelsikt
2 dl fiberhavregryn
1½ dl hackad sötmandel
2 msk flytande honung
75 g smör

Sätt ugnen på 225°C. Ta bort det grova skalet på rabarbern och skär den i tunna skivor. Blanda rabarberskivorna med agavesirap eller honung och fördela i en smord pajform.
Blanda dinkelsikt, havregryn, mandel, honung och rumsvarmt smör i en bunke med händerna till en smuldeg. Lägg smuldegen över rabarbern i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min.

Från boken: Hälsokokboken : den hälsosamma grundkokboken – över 500 recept
Foto: Malte Danielsson

Squashmackor

Gör mackorna av majsbrödet på s 292 eller välj ett annat gott bröd som är nyttigt.
8 stycken
2 msk olivolja
8 skivor bröd
2 vitlöksklyftor
2 msk hackade färska örter, tex basilika, persilja eller timjan
skalet av 1 citron
1 liten squash
salt och svartpeppar

Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek brödskivorna på bägge sidor. Skala och finhacka vitlöken, finhacka örterna och riv citronskalet.
Skär tunna skivor på längden av squashen och stek dem tillsammans med vitlök och rivet citronskal i olivolja. Strö över örter, salt och peppar.
Fördela squashen på brödskivorna och servera gärna med soppa.

Från boken: Hälsokokboken : den hälsosamma grundkokboken – över 500 recept
Foto: Malte Danielsson

Halloumispett

Ett trevligt tilltugg som passar som en liten förrätt, som tilltugg eller på en buffé.
ca 25 stycken

2 paket halloumiost à 250 g
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
1 rödlök
2 msk olivolja
svartpeppar
flingsalt
träspett
färsk timjan eller bladpersilja

Skär halloumi, paprika och lök i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja i och stek bitarna runt om. Strö på svartpeppar och eventuellt lite flingsalt.
Varva paprika, lök och ost på spett och lägg upp tillsammans med färska örter.

Från boken: Hälsokokboken : den hälsosamma grundkokboken – över 500 recept
Foto: Malte Danielsson

Broccoligryta med räkor och saffran

4 portioner

1 kg oskalade räkor
2 broccolistånd
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 msk smör
½ g saffran
½ fiskbuljongtärning
3 dl grädde
125 g mozzarella
salt och vitpeppar
100 g bacon

Skala räkorna och bryt broccolin i buketter. Finhacka vitlöksklyftan och skiva paprikan. Hetta upp en kastrull med smör och bryn vitlök och paprika några sekunder. Tillsätt saffran, buljongtärning och grädde. Blanda ner broccolin och låt koka i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Skär mozzarellan i bitar och blanda i grytan. Strimla bacon och knaperstek det i några minuter. Häll upp grytan i tallrikar och toppa med det knaperstekta baconet.

Från boken: Lättlagad LCHF : 100 enkla och snabba rätter
Foto: Malte Danielsson

Fänkålsbåtar med chèvre och valnötter

4 portioner

3–4 fänkål
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
200 g chèvreost
3 msk flytande honung
1 dl valnötter

Sätt ugnen på 200°C. Dela fänkålen i halvor och lägg på en plåt. Häll över lite olivolja och strö på salt och peppar. Skiva osten och lägg på fänkålen. Ringla lite honung över och toppa med valnötter. Ugnsbaka i cirka 20 minuter. Passar bra till Gordon bleu s 78 och Färsbiffar med citron- och dragoncrème s 82.

Från boken: Lättlagad LCHF : 100 enkla och snabba rätter
Foto: Malte Danielsson

Köttbullar i gräddig tomatsås

4 portioner

500 g nötfärs
1 dl grädde
2 vitlöksklyftor
1 + 1 liten rödlök
salt och svartpeppar
1 + 1 msk smör
2 bananschalottenlökar
1 liten rödlök
400 g krossade tomater
1 dl grädde
1 tsk torkad basilika
några basilikablad

Tillbehör: wokade grönsaker eller sallad

Blanda färs med grädde, riven vitlök, finhackad rödlök, salt och peppar i en skål. Forma färsen till bullar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn bullarna runtom i några minuter.
Skala och strimla schalottenlöken och rödlöken. Lägg en klick smör i stekpannan med köttbullarna och bryn löken några minuter. Häll på krossade tomater och grädde. Tillsätt torkad basilika. Smaka av med salt och peppar och låt puttra i 10 minuter. Garnera med basilika och servera med wokade grönsaker.

Från boken: Lättlagad LCHF : 100 enkla och snabba rätter
Foto: Malte Danielsson

Brieostfylld bifftomat

4 portioner

4 bifftomater
2 msk franska örter
1 msk olivolja
2 msk balsamico
200 g brieost
4 msk pesto
1 rödlök
några oreganoblad

Sätt ugnen på 175°C. Skär av toppen på tomaterna och gröp ur dem. Ställ tomaterna på en plåt med bakplåtspapper. Strö på franska örter och ringla över olivolja och balsamico. Ugnsbaka tomaterna mitt i ugnen i 15–20 minuter. Ta ut tomaterna och fördela brieost och pesto i tomaterna. Skala och skiva rödlöken och lägg på tomaterna. Ugnsbaka i ytterligare 10 minuter. Toppa med oregano.

Från boken: Lättlagad LCHF : 100 enkla och snabba rätter
Foto: Malte Danielsson

Salsa Romesco

100 g mandel
250 g rostad paprika på burk
1 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
1 tsk salt
2 dl olivolja
1 dl solrosolja

Skålla och skala mandeln. Lägg alla ingredienser utom oljorna i en mixer. Häll i oljan lite i taget och mixa till en slät sås. Ställ kallt till servering.

Från boken: Ulrikas GI-helger
Foto: Malte Danielsson

Hummus

4 dl konserverade kikärtor
2 vitlöksklyftor
1½ tsk riven ingefära
1 dl hackad bladpersilja
saft av 1 citron
½ tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver
½ dl olivolja
salt och svartpeppar
Lägg alla ingredienser utom oljan i en matberedare. Häll i oljan lite i taget och mixa. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ kallt till servering.

Från boken: Ulrikas GI-helger
Foto: Malte Danielsson

Ärtpesto

100 g mandel
2 dl frysta ärtor
saft av 1 citron
1 vitlöksklyfta
2 dl rapsolja
salt och svartpeppar

Lägg mandel, ärtor, citronsaft och vitlöksklyftan i en matberedare. Häll i oljan lite i taget och mixa till en slät sås. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ kallt till servering.

Från boken: Ulrikas GI-helger
Foto: Malte Danielsson

Olivtapenade

½ burk kärnfria svarta oliver
½ burk kärnfria gröna oliver
1 vitlöksklyfta
några kvistar bladpersilja
lite pressad citronsaft

Mixa alla ingredienser i en matberedare några sekunder, men inte för länge. Det ska vara lite grova bitar. Lägg upp i en skål och ställ kallt till servering.

Från boken: Ulrikas GI-helger
Foto: Malte Danielsson

Fetacrème

150 g fetaost
2½ dl crème fraiche
½–1 vitlöksklyfta
4 soltorkade tomater i olja
½ kruka hackad färsk basilika
salt och svartpeppar

Mosa fetaosten med en gaffel och blanda med crème fraiche. Skala och finhacka vitlök och hacka soltorkade tomater. Blanda vitlök, soltorkade tomater och basilika i fetacrèmen och smaka av med salt och svartpeppar. Ställ kallt till servering.

Från boken: Ulrikas GI-helger
Foto: Malte Danielsson

Saffransaioli

2 tsk vinäger
salt och vitpeppar
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl olivolja
1 kuvert saffran, ½ g

Ställ fram alla ingredienser så att de blir rumstempererade, annars skär sig aiolin lätt. Häll vinäger, salt och vitpeppar i en skål. Vispa ner äggulor, senap och pressad vitlök. Droppa försiktigt i oljan
under vispning tills aiolin blir tjock och krämig. Rör ner saffran och ställ kallt till servering.

TIPS!
Har du bråttom kan du blanda köpt majonnäs med saffran.

Från boken: Ulrikas GI-helger
Foto: Malte Danielsson

Limesås

saft och skal av 1 lime
2 dl crème fraiche
1 msk honung
salt och svartpeppar

Pressa ur limesaften i en skål. Blanda ner crème fraiche och honung och smaka av med salt och svartpeppar. Toppa med rivet limeskal. Ställ kallt till servering.

Från boken: Ulrikas GI-helger
Foto: Malte Danielsson

Senapssill med bostongurka

6 portioner
1 pkt 5-minuterssill
1 dl gräddfil
2 msk senap
½ dl bostongurka
½ rödlök
salt och peppar

Häll av sillspadet, skölj filéerna, skär dem i mindre bitar och lägg bitarna i en skål. Tillsätt gräddfil, senap och bostongurka. Finhacka rödlöken och blanda ner. Smaka av med salt och peppar Låt gärna sillen stå kallt något dygn innan den ska serveras.

Från boken: Ulrikas GI-helger
Foto: Malte Danielsson

Limesill

6 portioner
1 pkt 5-minuterssill
1 lime
2 dl turkisk yoghurt
1 msk honung
1 salladslök
2 msk hackad gräslök
salt och svartpeppar

Häll av sillspadet, skölj filéerna, skär dem i mindre bitar och lägg bitarna i en skål. Riv skalet från limen och pressa ur saften i skålen. Tillsätt turkisk yoghurt och honung. Strimla salladslöken och blanda ner salladslök och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna sillen stå kallt något dygn innan den ska serveras.

Från boken: Ulrikas GI-helger
Foto: Malte Danielsson