Quinoasallad med apelsin

Quinoasallad med apelsin

6 portioner
2 dl svart quinoa
2 dl vit quinoa
1 broccolistånd (t ex romanesco)
3 apelsiner
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
1 tsk salladskrydda
salt och svartpeppar
50 g färska spenatblad
50 g rucola
1 granatäpple
50 g valnötter

Koka quinoan enligt anvisning på paketen, 13–15 minuter, i olika kastruller. Häll av vattnet och lägg quinoan på ett stort fat. Skär broccolin i buketter och koka i lättsaltat vatten i 1 minut. Häll av vattnet.

Skala två apelsiner med en vass kniv. Skär ut filéer och lägg upp på fatet. Pressa den resterande saften ur apelsinerna över salladen. Häll på vinäger och olja och krydda med salladskrydda, salt och peppar. Blanda ner spenat, rucola och broccoli. Toppa med granatäppelkärnor och valnötter. Skiva en apelsin och garnera salladen med skivorna.

Från boken: Ulrikas GI-helger
Foto: Malte Danielsson