4 portioner
500 g räkor med skal
1 msk olivolja
1 dl vitt vin + 1 dl vatten
1 msk smör
1–2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 fänkål
2 dl vispgrädde
½ burk krossad tomat
salt och svartpeppar
lite torkade chiliflakes
400 gr blåmusslor
dillkvistar
Skala räkorna och lägg skalen i en stekpanna med lite olja. Stek i några minuter och häll på vin och vatten. Låt koka i ca 5 minuter. Sila av räkskalen och spara fonden. Hetta upp en kastrull med lite smör. Skala och hacka lök och vitlök. Strimla fänkålen. Bryn löken i någon minut. Häll på fond, grädde och krossad tomat. Krydda med salt, svartpeppar och chiliflakes. Låt koka i 10 minuter. Späd med vatten eller mer grädde om det behövs. Lägg i musslorna och låt koka tills de öppnar sig. Lägg till sist ner räkorna. Häll upp soppan i skålar och garnera med en dillkvist. Servera gärna med en god aioli, t ex Saffransaioli, se s 111.
Från boken: Ulrikas GI-helger
Foto: Malte Danielsson