Vegotårta

Vegotarta

12 portioner
6 rödkålsblad
9 skivor landgångsbröd, fullkorn

Fyllning 1
2 avokador
1 äpple
½ purjolök
15 gröna oliver utan kärna
1 dl kesella
2 msk mango chutney
salt och svartpeppar

Fyllning 2
1 paket fetaost, 200 g
½ dl crème fraiche
1 rödlök
15 svarta oliver utan kärna
1 röd paprika
salt och svartpeppar
½ paket smörgåskrasse

Garnering
1 paket philadelphiaost, 200 g
1 paket alfalfagroddar, ca 50 g
1 näve mâchesallad
6 rädisor
1 avokado
1 morot
sugarsnaps eller sockerärter
1 granatäpple
½ paket smörgåskrasse

Fördela rödkålsblad på ett stort fat. Skär bort kanterna på brödet och lägg 3 skivor på rad på fatet.
Gör fyllning 1: Skär avokado och äpple i tärningar. Strimla purjolök och hacka de gröna oliverna. Blanda allt i en skål tillsammans med kesella och mango chutney. Smaka av med salt och peppar.
Bred röran på brödet. Lägg på ytterligare 3 skivor bröd men på andra hållet, dvs tvärs över de undre skivorna.
Gör fyllning 2: Smula ner fetaost i en skål och blanda med crème fraiche. Skala och hacka rödlöken. Finhacka de svarta oliverna och röd paprika.
Blanda ner rödlök, svarta oliver och paprika i röran och smaka av med salt och peppar. Bred röran på brödet och klipp krasse över så att det täcker hela tårtan.
 Lägg på ytterligare 3 skivor bröd. Bred philadelphiaost över hela tårtan så att den täcker brödet. Lägg groddar på kanten runt om. Fördela sallad i varje hörn. Skär snitt i en rädisa och placera i mitten av tårtan.
Skala och skär avokadon i skivor, skala och hyvla moroten med en potatisskalare. Strimla sockerärter och finhacka rädisorna. Dela granatäpplet och skrapa ur kärnorna.
Garnera sedan tårtan med avokadoskivor, hyvlade morötter, rädisor, granatäppelkärnor och sockerärter. Fördela krasse över.

Från boken: Hälsokokboken : den hälsosamma grundkokboken – över 500 recept
Foto: Malte Danielsson