4 portioner
4 potatisar
½ liten sötpotatis, ca 150 g
1 fänkålsstånd
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
2 msk olivolja
1 kuvert saffran, ½ g
1 grönsaksbuljongtärning
12 dl vatten
4 tomater
Garnering: hackad färsk bladpersilja
Tillbehör: västerbottenscrème med dill, se s 209
Skala och skär potatis och sötpotatis i 1 cm tjocka tärningar. Skär fänkålen i mindre bitar. Skala och hacka vitlök och lök fint.
Hetta upp en kastrull med olivolja. Bryn grönsakerna i någon minut och tillsätt saffran. Smula ner buljongtärningen och häll på vattnet. Låt koka i ca 15 min.
Skär tomaterna i mindre bitar och hacka bladpersiljan. Lägg i tomater och persilja precis före servering. Servera med en klick västerbottenscrème.
Från boken: Hälsokokboken : den hälsosamma grundkokboken – över 500 recept
Foto: Malte Danielsson