Recept

Recept från: 6 kilo på 6 veckor

Köttgryta med 3 sorters lökar

4–6 portioner

1 rödlök
2 msk kalvfond
5 schalottenlökar
1 msk senap
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
3 msk smör
1 msk chilisås
1 kg högrev
2 lagerblad
salt och svartpeppar
2 msk hackad [..] Läs mer »

Tomat- och mozzarellasallad

Tomat- och mozzarellasallad

4 portioner

375 g buffelmozzarella
400 g små kvisttomater
70 g ruccolasallad
4 msk olivolja
salt och svartpeppar
50 g pinjenötter

Skär mozzarellan och tomaterna i bitar och lägg i en stor skål. Tillsätt ruccola och vänd ner olivolja i [..] Läs mer »

Sparris med skagenröra och rökt lax

Sparris med skagenröra och rökt lax

4 portioner

2 knippor sparris
300 g skalade räkor
2 msk majonnäs
2 msk hackad dill
2 msk röd stenbitsrom
1 citron
salt och svartpeppar
4 skivor rökt lax
några dillkvistar

Skär bort den nedersta delen av [..] Läs mer »

Recept från: Hälsokokboken

Dinkelsallad

Dinkelsallad

4 portioner

4 dl dinkelvete
2 msk god olivolja
½ dl hackad färsk bladpersilja
salt och svartpeppar
10 osvavlade aprikoser
1 persika
2 avokador

Koka dinkeln enligt anvisningen på paketet (ca 40 min). Blanda dinkel, olivolja och persilja i [..] Läs mer »

Rispilaff

Rispilaff

4 portioner

2 dl kokt rött ris
2 dl kokt svart ris
4 dl kokt vitt ris
½ dl hackad färsk bladpersilja
saften av 1 liten citron
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
3 tomater
½ röd [..] Läs mer »

Kaprisbiff

Kapris – och senapsbiffar med dijoncrème

Senap och kapris i köttfärsen ger en god, spännande smak och passar utmärkt till grönsakerna. Prova minisquash som är fast och god. Den finns i välsorterade livsmedelsaffärer.
4 portioner

600 g nötfärs
½ dl grädde
1 ägg
1 msk dijonsenap
[..] Läs mer »

Grönsakssoppa med saffran

Grönsakssoppa med saffran

4 portioner

4 potatisar
½ liten sötpotatis, ca 150 g
1 fänkålsstånd
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
2 msk olivolja
1 kuvert saffran, ½ g
1 grönsaksbuljongtärning
12 dl vatten
4 tomater
Garnering: hackad färsk [..] Läs mer »

Vegotarta

Vegotårta

12 portioner
6 rödkålsblad
9 skivor landgångsbröd, fullkorn

Fyllning 1
2 avokador
1 äpple
½ purjolök
15 gröna oliver utan kärna
1 dl kesella
2 msk mango chutney
salt och svartpeppar

Fyllning 2
1 paket [..] Läs mer »

Yoghurt med vit choklad och färska bär

Yoghurt med vit choklad och färska bär

4 portioner

200 g vit choklad
4 dl turkisk yoghurt
4 dl blandade färska bär, tex jordgubbar, blåbär och vinbär

Riv den vita chokladen fint. Blanda yoghurt och vit choklad och fördela blandningen i fyra glas eller skålar. Toppa med olika bär och [..] Läs mer »

Rabarberpaj

Rabarberpaj

6–8 portioner

½ liter tunt skivade rabarber
2 msk agavesirap eller flytande honung
1 dl dinkelsikt
2 dl fiberhavregryn
1½ dl hackad sötmandel
2 msk flytande honung
75 g smör

Sätt ugnen på 225°C. Ta bort det grova skalet [..] Läs mer »

Squashmackor

Squashmackor

Gör mackorna av majsbrödet på s 292 eller välj ett annat gott bröd som är nyttigt.
8 stycken
2 msk olivolja
8 skivor bröd
2 vitlöksklyftor
2 msk hackade färska örter, tex basilika, persilja eller timjan
skalet av 1 [..] Läs mer »

Haloumispett

Halloumispett

Ett trevligt tilltugg som passar som en liten förrätt, som tilltugg eller på en buffé.
ca 25 stycken

2 paket halloumiost à 250 g
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
1 rödlök
2 msk olivolja
[..] Läs mer »

Recept från: Lättlagad LCHF

Broccoligryta med räkor och saffran

Broccoligryta med räkor och saffran

4 portioner

1 kg oskalade räkor
2 broccolistånd
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 msk smör
½ g saffran
½ fiskbuljongtärning
3 dl grädde
125 g mozzarella
salt och vitpeppar
100 g bacon

Skala räkorna [..] Läs mer »

Fänkålsbåtar med chèvre och valnötter

Fänkålsbåtar med chèvre och valnötter

4 portioner

3–4 fänkål
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
200 g chèvreost
3 msk flytande honung
1 dl valnötter

Sätt ugnen på 200°C. Dela fänkålen i halvor och lägg på en plåt. Häll över lite olivolja och strö på [..] Läs mer »

Köttbullar i gräddig tomatsås

Köttbullar i gräddig tomatsås

4 portioner

500 g nötfärs
1 dl grädde
2 vitlöksklyftor
1 + 1 liten rödlök
salt och svartpeppar
1 + 1 msk smör
2 bananschalottenlökar
1 liten rödlök
400 g krossade tomater
1 dl grädde
[..] Läs mer »

Brieostfylld bifftomat

Brieostfylld bifftomat

4 portioner

4 bifftomater
2 msk franska örter
1 msk olivolja
2 msk balsamico
200 g brieost
4 msk pesto
1 rödlök
några oreganoblad

Sätt ugnen på 175°C. Skär av toppen på tomaterna och gröp ur dem. Ställ [..] Läs mer »

Recept från: Ulrikas GI-helger

Kalendarium

Salsa Romesco

100 g mandel
250 g rostad paprika på burk
1 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
1 tsk salt
2 dl olivolja
1 dl solrosolja

Skålla och skala mandeln. Lägg alla ingredienser utom oljorna i en mixer. [..] Läs mer »

Kalendarium

Hummus

4 dl konserverade kikärtor
2 vitlöksklyftor
1½ tsk riven ingefära
1 dl hackad bladpersilja
saft av 1 citron
½ tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver
½ dl olivolja
salt och svartpeppar
Lägg alla ingredienser utom oljan i [..] Läs mer »

Kalendarium

Ärtpesto

100 g mandel
2 dl frysta ärtor
saft av 1 citron
1 vitlöksklyfta
2 dl rapsolja
salt och svartpeppar

Lägg mandel, ärtor, citronsaft och vitlöksklyftan i en matberedare. Häll i oljan lite i taget och mixa till en slät sås. [..] Läs mer »

Kalendarium

Olivtapenade

½ burk kärnfria svarta oliver
½ burk kärnfria gröna oliver
1 vitlöksklyfta
några kvistar bladpersilja
lite pressad citronsaft

Mixa alla ingredienser i en matberedare några sekunder, men inte för länge. Det ska vara lite grova bitar. Lägg upp i en skål [..] Läs mer »

Kalendarium

Fetacrème

150 g fetaost
2½ dl crème fraiche
½–1 vitlöksklyfta
4 soltorkade tomater i olja
½ kruka hackad färsk basilika
salt och svartpeppar

Mosa fetaosten med en gaffel och blanda med crème fraiche. Skala och finhacka vitlök och hacka soltorkade tomater. [..] Läs mer »

Kalendarium

Saffransaioli

2 tsk vinäger
salt och vitpeppar
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl olivolja
1 kuvert saffran, ½ g

Ställ fram alla ingredienser så att de blir rumstempererade, annars skär sig aiolin lätt. Häll vinäger, salt [..] Läs mer »

Kalendarium

Limesås

saft och skal av 1 lime
2 dl crème fraiche
1 msk honung
salt och svartpeppar

Pressa ur limesaften i en skål. Blanda ner crème fraiche och honung och smaka av med salt och svartpeppar. Toppa med rivet limeskal. Ställ kallt till [..] Läs mer »

Kalendarium

Senapssill med bostongurka

6 portioner
1 pkt 5-minuterssill
1 dl gräddfil
2 msk senap
½ dl bostongurka
½ rödlök
salt och peppar

Häll av sillspadet, skölj filéerna, skär dem i mindre bitar och lägg bitarna i en skål. Tillsätt gräddfil, senap och [..] Läs mer »

Lime och senapsill

Limesill

6 portioner
1 pkt 5-minuterssill
1 lime
2 dl turkisk yoghurt
1 msk honung
1 salladslök
2 msk hackad gräslök
salt och svartpeppar

Häll av sillspadet, skölj filéerna, skär dem i mindre bitar och lägg bitarna i en [..] Läs mer »

Quinoasallad med apelsin

Quinoasallad med apelsin

6 portioner
2 dl svart quinoa
2 dl vit quinoa
1 broccolistånd (t ex romanesco)
3 apelsiner
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
1 tsk salladskrydda
salt och svartpeppar
50 g färska spenatblad
50 g rucola Läs mer »

Skaldjursoppa

Skaldjurssoppa

4 portioner
500 g räkor med skal
1 msk olivolja
1 dl vitt vin + 1 dl vatten
1 msk smör
1–2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 fänkål
2 dl vispgrädde
½ burk krossad tomat
salt [..] Läs mer »

Primörsallad

Primörsallad

6 portioner
150 g blandad sallad
150 g sugarsnaps
50 g pumpakärnor
1 knippe vit sparris
1 knippe rädisor
50 g torkade tranbär
1 knippe grön sparris
½ purjolök
ärtskott
1 knippe morötter
50 [..] Läs mer »

Grillad laxfilé

Grillad laxfilé

4 portioner
600 g laxfilé
½ dl olivolja
1 tsk krossad rosépeppar
lite flingsalt
2 citroner

Ringla olivolja över laxfiléerna och lägg dem på grillen. Krydda med rosépeppar och flingsalt och grilla några minuter på varje sida. Skär den ena [..] Läs mer »

Rabarberpaj med hallon, kokos och kardemumma

6–8 portioner
200 g hasselnötter
100 g smör
1 ägg
1 dl kokosflingor
1 msk honung
1 tsk kardemumma
Fyllning
4–5 rabarberstänger
100 g frysta hallon
100 g smör
½ dl honung
1 [..] Läs mer »

Recept från: Ulrikas bästa GI-mat

Sesamstekt lax med citron- och gurksallad

4 portioner
600 g laxfilé
salt och peppar
1 dl sesamfrön

Citron- och gurksallad
1 gurka
2 dl crème fraiche
rivet skal av en citron
salt och peppar
Sätt ugnen på 175°C. Skär laxen i 4 bitar. [..] Läs mer »

Chèvrelax med grönsallad

4 portioner
Byt ut getosten mot fetaost eller fyll laxen med lite röd pesto och riven parmesan.
600 g laxfilé
salt och peppar
150 g getost
1 dl crème fraiche­
ev honung

blandade salladssorter
blandade nötter
1⁄2 [..] Läs mer »

Broccoli bulgursallad

Grön bulgursallad

Jag har kommit på ett sätt att få mina barn att äta broccoli – nämligen att mixa rå broccoli och blanda ner i sallader. Finurligt, va?

4 portioner
6 dl kokt bulgur (ca 3 dl före kokning)
1/2 dl olivolja
1 msk [..] Läs mer »

Recept från: Viktcoach för män

Västerbottenpizza med salami

1 stor
3 ägg
1–2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
200 g riven ost

Fyllning
200 g salami
50 g ruccola
½ dl ajvar relish
125 g mozzarella
½ squash
½ aubergine
100 g [..] Läs mer »

Kalendarium

Matjessill

Vanlig matjessill, lagrad på tunna och sedan kryddad, är typisk sommarmat och hör traditionsenligt till midsommarbuffén. Dessutom är det enklast tänkbara variant på sill. Välj en bra sort, skär filéerna i munsbitar om de är hela, och häll upp i en glasburk. Dekorera med en [..] Läs mer »