Rabarberpaj med hallon, kokos och kardemumma

6–8 portioner
200 g hasselnötter
100 g smör
1 ägg
1 dl kokosflingor
1 msk honung
1 tsk kardemumma
Fyllning
4–5 rabarberstänger
100 g frysta hallon
100 g smör
½ dl honung
1 pkt vaniljessens eller 1 msk vaniljsocker
3 ägg

Sätt ugnen på 200 °C. Mixa hasselnötter i en matberedare till ett fint mjöl. Blanda hasselnötsmjölet med smör, ägg, kokos, honung och kardemumma till en deg. Tryck ut degen i en pajform och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.

Skala rabarberstjälkarna med en potatisskalare och skär dem i mindre bitar. Fyll pajskalet med rabarber och frysta hallon. Smält smöret i en kastrull och tillsätt honung och vanilj. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna. Vispa äggen poröst i en separat skål och rör ner smörblandningen. Häll smeten över pajen och toppa med kokosflingor. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått färg.

Från boken: Ulrikas GI-helger
Foto: Malte Danielsson