Historien bakom Hemma hos Ulrika

Jag har rest väldigt mycket och har därför ätit på väldigt många platser runt om i världen. Många gånger har jag förvånats över hur god den ”enkla” maten är och dessutom insett hur bra det känns att kunna gå ifrån en restaurang utan att vara skinnad. Att äta en gryta som har stått och puttrat i många timmar på en fransk familjekrog eller få in en enkel trädgårdssallad med primörer och hemgjord dressing är gourmetmat för mig. Allt för ofta har jag blivit besviken efter ett besök på en fin krog, det är för lite mat som serveras och för ett hutlöst pris, det är ingenting för mig.

Idén om att öppna en egen restaurang kom när jag och familjen besökte Zanzibar för fyra år sedan.

Jag gick på stranden och såg ett hus med terrass mot havet, eftersom att det såg ut som en trevlig restaurang vandrade jag dit. När jag står vid grinden möter en kvinna mig, jag frågade om det var öppet den kvällen och hon svarade att huset var hennes hem men att hon skulle kunna tänka sig att laga något, så länge vi var 10 personer som skulle komma. Jag frågade vad hon skulle tänkas laga och hon log medan hon svarade ”jag lagar mat med kärlek och jag ska se vad jag hittar på den lokala marknaden”.

Jag bokade genast ett bord och det blev en minnesvärd kväll på hennes terrass tillsammans med andra grupper av människor som också bokat bord. Det var ett så fantastiskt koncept att jag ville arbeta med det i Sverige.

Vid den tiden hade vi varit sommargotlänningar i Rone i 10 år och hyrt ett annex på en gård. I ett antal år hade jag även spanat in ett ställe som heter Getor, det var ett gammalt bostadshus från 1800-talet som jag var oerhört förtjust i. När jag nu hade en idé om att starta en restaurang så insåg jag att den gamla svinstian som tillhörde Getor låg placerad ypperligt bra, precis vid vägen, och folk skulle se stället när de körde förbi. Det tog ytterligare några år innan drömstället blev mitt och 2011 påbörjade vi de första renoveringsskisserna med arkitekten Lasse Christoffersson.

Arbetet med att riva ut den gamla svinstian och bygga om det till restaurang har varit en riktig resa. Inte visste jag då det jag vet idag…och tur är väl det!

Nu, 1 ½ år senare står min restaurang ”Hemma hos Ulrika” klart och vi öppnar i juni 2013. Självklart är jag kocken, kreatören till varje meny och inredaren för ladugårdens sekelskifts karaktär. Precis som kvinnan på Zanzibar kommer jag bara att laga en meny per kväll men med varierade råvaror och teman. Det erbjuds även musikkvällar, föreläsningar och personliga intervjuer med intressanta profiler.
Jag hoppas kunna inspirera många på ”Hemma hos Ulrika” denna sommar och flera somrar framöver.

Välkommen till mitt kök!